Artikkel: Børge lever av andres overforbruk

Lever av andres overforbruk: Drevet av miljøbevisshet og ideologi leter Børge gjennom en sort søppelsekk.

Børge A. Roum (29) er en velkledd, ung og politisk engasjert mann med fast deltidsjobb som kommunikasjonsarbeider hos Miljøpartiet De Grønne. De aller færreste ville gjettet at alle klærne han har seg, er funnet i søppeldunker.

Tekst og foto: Andrea Miranda Sand Bruer. Lisens: CC BY-NC-ND 2.5.

Børge er en «dumpster diver»: Han livnærer seg hovedsakelig på ting han finner i søppeldunker, oftest bak dagligvareforretninger.

Fant rene klær i søpla

En dag oppdaget Børge ved en tilfeldighet mange poser med rene, fine klær øverst i søppeldunkene ved studentbyen han bodde i. Han begynte å ta med seg posene hjem. De klærne som både var i god stand og som passet ham, begynte han å bruke selv. Resten ga han til veldedighet.

Av nysgjerrighet begynte han etter hvert å titte i de posene som lå litt lenger ned, og fortsatte å finne fullt brukbare og spiselige ting: Tørrvarer som var helt fine. Boller i uåpnede poser. Druer fremdeles i uåpnede plastikkbokser. Fungerende elektronikk.

Det er knapt den ting Børge ikke har funnet i søpla.

(Artikkelen fortsetter etter bildene. Trykk på bildene for å lese bildeteksten.)

 Overflod

– Kjøkkenutstyr, møbler, nips, snowboard, Armani-klær, flotte LCD-skjermer Alt mulig rart, egentlig. Jeg sjekker ikke så ofte husholdningssøppel, så nå finner jeg mest mat. Det fant jeg jo også en god del av på studentbyen, men nå går jeg bak dagligvarebutikker. Der finner jeg enorme mengder god mat som har blitt kastet, sier han.

En undersøkelse regi av retursambandet Loop viser at 54 prosent av maten som kastes i Norge, er fullt spiselig. NRK beregner at dette tilsvarer minst 330 000 tonn mat. Og i følge miljøstiftelsen Loop er 40 prosent av alt som kastes, mat. 

– Jeg har lenge vært opptatt av miljø, rettferdighet og fordelingsspørsmål, og syns det er en forferdelig urett at vi i Vesten forbruker så sinnssykt mye. Det fører til utslipp og klimaendringer som går mest utover de fattige, sier Børge.

Rike og urettferdige land

Han syns at det er tankevekkende å finne så mange brukbare ting i søppeldunkene.

Det er mye korrupsjon og elendighet i de fattige landene, men allikevel er vi rike land en meget stor del av problemet.

– Jeg tenker mye på at jeg bor i en del av verden som er helt unik i sin luksus. Vi legger ikke merke til det i hverdagen, men i følge UNDPs Human Development Report er vi er blant de 20% i verden som forbruker 86% av ressursene, og det sier seg selv at de 80% som må klare seg med resten av ressursene lider i fattigdom.

– Det er mye korrupsjon og elendighet i de fattige landene, men allikevel er vi rike land en meget stor del av problemet. Vi har urettferdige handelsavtaler med disse landene og gir pengelån til diktatorer, sier han.

Ønsker endring

Børge handler så og si aldri hverken mat eller klær, og har aldri blitt dårlig av å spise mat han har funnet. Når han først åpner lommeboka, velger han med omhu hvem og hva den åpnes for – men ikke av fattigdom eller gjerrighet.

– Vesten setter opp standarder for minstelønn for arbeidere og mange andre rettigheter, men så lenge produktene ikke lages i vestlige land, blåser vi egentlig i de rettighetene. Vi utnytter andre lands arbeidskraft, og fordi vi ikke kan se det med våre egne øyne i hverdagen, krever vi heller ingen politisk forandring.

– Denne typen systematisk utnytting av mennesker og natur i de fattigste delene av verden vil jeg ikke være en del av. Jeg vil ikke gi penger til slik elendighet, sier han.

Vi utnytter andre lands arbeidskraft, og fordi vi ikke kan se det med våre egne øyne i hverdagen, krever vi heller ingen politisk forandring.

(Artikkelen fortsetter etter bildene. Trykk på bildene for å lese bildeteksten.)

Forbrukermakt

Det er ikke bare dumpstring Børge bedriver i sin iver etter å endre verden til det bedre. Det er mye idealistiske mennesker som vil gjøre en forskjell kan gjøre i hverdagen.

Børge har blant annet en blogg. Han skriver blant annet om fattigdom og overforbruk: «På verdensbasis går mellom 40% og 50% av all mat til spille. Mens omtrent en milliard mennesker sulter. 30 000 barn dør av fattigdomsrelaterte årsaker hver dag.» 

– Jeg er opptatt av å kjøpe Fairtade hvis jeg først skal kjøpe noe, men syns det er viktig å ta vare på de ressursene vi har brukt på å produsere ting. Da vil jeg heller gi pengene til organisasjoner som jobber mer målrettet med å endre systemet.

– Det er mye viktigere å jobbe politisk. Det har større påvirkningskraft. Derfor er jeg aktiv i Miljøpartiet De Grønne, sier Børge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s