Børge lever av andres overforbruk

Lever av andres overforbruk: Drevet av miljøbevisshet og ideologi – ikke fattigdom – leter Børge gjennom en sort søppelsekk. I denne kan det være mange skatter, både av spiselig og annen art.
Lever av andres overforbruk: Drevet av miljøbevisshet og ideologi – ikke fattigdom – leter Børge gjennom en sort søppelsekk. I denne kan det være mange skatter.

Børge A. Roum (29) er en velkledd, ung og politisk engasjert mann med fast deltidsjobb som kommunikasjonsarbeider hos Miljøpartiet De Grønne. De aller færreste ville gjettet at alle klærne han har seg, er funnet i søppeldunker.

Tekst og foto: Andrea Miranda Sand Bruer. Lisens: CC BY-NC-ND 2.5.

Børge er en såkalt «dumpster diver»,  som er en person som i stor grad livnærer seg på ting vedkommende finner i søppeldunker, oftest bak dagligvareforretninger. Denne aktiviteten kalles ofte «dumpstring».

Han forteller at det hele begynte med en oppdagelse: Mange poser med rene, fine klær øverst i søppeldunkene tilknyttet studentbyen han bodde i for noen år siden. Han begynte å ta dem med seg hjem. Etter hvert begynte han å titte i de posene som lå litt lenger ned, og fortsatte å finne brukbare ting, blant annet tørrvarer som var helt fine, eller boller i uåpnede poser.

Overflod

Børge finner mer enn man kan forestille seg i søppeldunkene.
– Kjøkkenutstyr, møbler, nips, elektriske artikler, snowboard, Armani-klær, flotte LCD-skjermer Alt mulig rart, egentlig. Jeg sjekker ikke så ofte husholdningssøppel, så nå finner jeg mest mat. Det fant jeg jo også en god del av på studentbyen, men nå går jeg bak dagligvarebutikker. Der finner jeg enorme mengder god mat som har blitt kastet.

En undersøkelse regi av retursambandet Loop viser at 54% av maten som kastes i Norge, er fullt spiselig. NRK beregner dette til å være minst 330 000 tonn mat.

– Jeg har lenge vært opptatt av miljø, rettferdighet og fordelingsspørsmål, og syns det er en forferdelig urett at vi i Vesten forbruker så sinnssykt mye. Det fører til utslipp og klimaendringer som går mest utover de fattige, forteller Børge.

Børge forteller at det er tankevekkende å finne så mange brukbare ting i søppeldunkene.

– Jeg tenker mye på at jeg bor i en del av verden som er helt unik i sin luksus. Vi legger ikke merke til det i hverdagen, men i følge UNDPs Human Development Report er vi er blant de 20% i verden som forbruker 86% av ressursene, og det sier seg selv at de 80% som må klare seg med resten av ressursene lider i fattigdom. Det er mye korrupsjon og elendighet i de fattige landene, men allikevel er vi rike land en meget stor del av problemet. Vi har urettferdige handelsavtaler med disse landene og gir pengelån til diktatorer.

Ønsker endring

Børge handler så og si aldri hverken mat eller klær, og har aldri blitt dårlig av å spise mat han har funnet. Når han først åpner lommeboka, velger han med omhu hvem og hva den åpnes for — men ikke av fattigdom eller gjerrighet.

– Vesten setter opp standarder for minstelønn for arbeidere og mange andre rettigheter, men så lenge produktene ikke lages i vestlige land, blåser vi egentlig i de rettighetene. Vi utnytter andre lands arbeidskraft, og fordi vi ikke kan se det med våre egne øyne i hverdagen, krever vi heller ingen politisk forandring. Denne typen systematisk utnytting av mennesker og natur i de fattigste delene av verden vil jeg ikke være en del av. Jeg vil ikke gi penger til slik elendighet.

Forbrukermakt

Det er ikke bare dumpstring Børge bedriver i sin iver etter å endre verden. Det er flere muligheter å velge mellom for idealistiske mennesker som vil gjøre en forskjell.

Jeg er opptatt av å kjøpe Fairtade hvis jeg først skal kjøpe noe, men syns det er viktig å ta vare på de ressursene vi har brukt på å produsere ting, og da heller gi pengene til organisasjoner som jobber mere målrettet med å endre systemet. Det er mye viktigere å jobbe politisk fordi det har større påvirkningskraft. Derfor er jeg aktiv i Miljøpartiet De Grønne, avslutter Børge med et smil.

bildeserie 2
Kveldens første funn: Børge har funnet en stor pose med friske druer. De er hverken mugne eller ødelagte på noe vis, men ser tvert imot ut til å ha blitt innkjøpt og kastet på samme dag av sin forhenværende eier.
bildeserie 3
Lever som en konge: 40 prosent av alt som kastes, er mat, og mer enn halvparten av maten som kastes er spiselig. Alt på bildet har Børge funnet. Han kjøper så å si aldri mat, og har aldri blitt dårlig av maten han har funnet i søppelkasser, dagligvareforretningenes containere eller som datovare i butikker.
bildeserie 4
Verdens fremtid i våre hender: «På verdensbasis går mellom 40% og 50% av all mat til spille. Mens omtrent en milliard mennesker sulter. 30 000 barn dør av fattigdomsrelaterte årsaker hver dag,» skriver Børge på bloggen sin. Konsekvensene er katastrofale – både for fattige mennesker og planetens klima.
bildeserie 5
Skeiv fordeling: Mang en sulten mage kunne vært mettet av de enorme mengdene brukbar mat som kastes hver eneste dag. (Illustrasjonsfoto.)
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s